18.9.2009

KÄVELY 17.09.09

Kävelen jälleen lähiössä, pimeällä.

Tekeillä olevan käsikirjoitukseni Möhkön yksinäinen asiat pyörivät mielessä. Tänään, vihdoinkin, löysin päähenkilöni (todellinen henkilö) kantakortin Kansallisarkiston Aarre-tietokannasta - se on maanpuolustuslaitoksen www-arkisto johon on kirjattu 1939-1945 menehtyneet. Aikaisemmin olin siinä käsityksessä, että teloitettuja ei olisi merkitty rekisteriin, mutta kävikin ilmi, että minulla oli eri päivämäärä päähenkilöni teloitukselle (Heikki Ylikankaan kirjasta Romahtaako rintama?) kuin mitä arkiston tietokannassa.
Oli ihmeellinen hetki lopulta löytää hänet.

Nyt tiedän, että päähenkilöni koko nimi on Juho Viljam Pietikäinen. Teloitushetkellä hän oli 34-vuotias, kotoisin Petsamosta, arvoltaan sotamies, ammatiltaan kaivosmies, naimaton. Kävellessäni mietin tätä tuntematonta mutta elämääni ilmestynyttä vainajaa, ja surin häntä. Ikävä loppu oletettavasti pitkälle sotimiselle. Ei tullut Pietikäisen pojasta sankarivainajaa, vaikka tulikin tapetuksi. Toisaalta - ehkä hänelle itselleen asiassa ei ole oleellista eroa... Miksiköhän hänet tuomittiin ja teloitettiin? En ole löytänyt kuolinsyypöytäkirjaa - käsikirjoitusta varten olen kuvitellut hänen rikoksensa laadun... ehkä niin on parempi, ehkä Juho Viljam ansaitsee yksityisyytensä.

Askeleni vievät todella pitkästä Hukanhaudalle, lähiöön josta vuokrasimme väliaikaisen asunnon muutettuamme Joensuuhun 4 vuotta sitten, etsiessämme omaa asuntoa. Vanhan talomme pihalla muistin elävästi tuon muutaman kuukauden jakson - lähes kaikki on ehtinyt muuttua tässä välissä, vaikka aikaa on kulunut suhteellisen vähän... tulin aivan murheelliseksi. Silloin meillä oli pieni ihana kissa, Paju. Se katosi eräänä yönä. Etsimme kissaa viikkotolkulla, naapurin lapset auttoivat, kuin myös eräs huolestunut, ehkä vähän dementoitumaan päin oleva mummo. Mutta Paju ei koskaan palannut kotiin. Minä tunsin tappaneeni elukan, kun olin päästänyt sen yöksi ulos kuljeskelemaan.

Niin paljon tyhmiä menetyksiä, maailma täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti