9.11.2009

KÄVELY 9.11.09

Kävelen Kolin kylältä etelään, vanhaa Jeron tietä. Tavattoman kaunista. Kyseinen laakso, jota Kolin vaarat sekä maa- ja hevostilat reunustavat, on arvotettu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurimaisemaksi.

Pohjois- eli kylän päässä tie loppuu t-risteykseen. Sen toisella puolella alkaa kansallispuiston alue. Tähän kohtaan parast'aikaa suunnitellaan hemmetin isoa hotellihanketta... Ilmeisesti tyyliä Levi-Saariselkä-Torremolinos. Mitä niitä nyt ympäri maailmaa niitä turistirysiä onkaan... Visuaalinen ja tunnelmallinen ero tulee olemaan massiivinen, mikäli hotellihanke toteutuu. Voi olla, että sen jälkeen ei enää voida puhua valtakunnallisesti arvokkaasta kulttuurimaisemasta.

Toisaalta on varmasti hyvä, että Kolille tulee lisää tarjontaa ja palveluja. Kai se on niin, että jos elinkeinoa (tässä tapauksessa matkailua) ei jatkuvasti kehitetä, se ei pärjää kilpailussa ja kuolee. Toisaalta tuntuu uskomattomalta, että torremolinoksia vielä nykyäänkin suunnitellaan ja rakennetaan. Eikö ole mitenkään mahdollista saada rakennetuksi vähän pienemmin, vähän enemmän pieteetillä? Edes kansallispuistojen kylkeen?

Ja miksi aina oletetaan, että ihmiset haluavat kaikkea rumaa ja tyhmää? Kivahan se on pitsalla käydä, mutta moniko Kolille pitserian perässä tulee? Tai haluaa istua Rossossa, kun voi olla metsässä ja nauttia kansallismaisemasta kaikilla aisteilla?

Rosso, aikamme kansallismaisema?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti